Office365 alternatieven

Microsoft Office is uit het bedrijfsleven bijna niet meer weg te denken. Voor kleine gebruikers of thuisgebruikers kan het toch prijzig zijn om Office365 aan te schaffen. Alhoewel de integratie met Microsoft Azure erg handig is, kan het wenselijk zijn om een gratis alternatief te gebruiken.

Microsoft Office Web*

Als je de meeste functies van Microsoft Office niet nodig hebt, dan is Microsoft Office Web een goede start. Deze versie is alleen toegankelijk met een Microsoft account. Je krijgt dan toegang tot bijvoorbeeld Word, Excel en Powerpoint, alhoewel ze wel sterk zijn uitgekleed. Veel Microsoft fonts ontbreken als ook functies. Omdat deze versie draait in een webbrowser kun je de versie op ieder apparaat gebruiken. Op Android en iOS kun je Word, Excel en Powerpoint gratis downloaden uit de Play Store / App Store en gebruiken.

*Handige tip voor bedrijven die al wel Office365 gebruiken: Met meerdere collega’s samen werken in 1 bestand is veel makkelijker en overzichtelijker in de web versie van Office365!

GSuite, iCloud

Ook Google en Apple bieden beiden een Office pakket aan dat gratis te gebruiken is. De GSuite is alleen online te gebruiken. Bij Apple zijn de applicaties zowel web based als gratis te downloaden uit de Apple App Store. Een vereiste is dan wel een Apple apparaat met MacOS of iOS. GSuite is op elk apparaat te gebruiken omdat het web based is. Op tablets en telefoons kun je, net zoals bij Microsoft Office, de apps gratis installeren en gebruiken.

WPS Office

WPS Office herken je misschien wel omdat het mee komt met sommige telefoons en tablets. De gratis versie wordt ondersteund door advertenties, iets dat niet ideaal is wanneer je aan het werk bent. Het is beschikbaar voor elk modern besturingssysteem.

LibreOffice

LibreOffice is een van de beste open source office pakketten op de markt. Het is beschikbaar in meer dan 100 talen en ondersteunt vrijwel alle bestandsformaten in de office wereld. Het is beschikbaar voor Windows, Linux en MacOS.

OnlyOffice

OnlyOffice is uniek omdat het integratie biedt met verschillende open source cloud oplossingen, zoals NextCloud, OwnCloud en Seafile. Het is beschikbaar voor Windows en Linux.

OpenOffice

OpenOffice is een open source pakket dat onder de Apache licentie is uitgegeven. Het is beschikbaar voor Windows, Linux en MacOS.

Wordpad, Featherpad, etc

Windows, MacOS en Linux komen vaak met basale tekstverwerkers. Voor Windows is dit bijvoorbeeld Wordpad. De kans bestaat dat dit al voldoet aan je eisen en je geen pakket nodig hebt.