Void Linux op een Skikk hybrid gaming laptop
Na het zien van de nieuwe rankings op Distrowatch besloot ik Void Linux een kans te geven. Void is uniek in de zin dat het geen fork is van een bestaande Linux distro. In plaats van systemd gebruikt het runit als init systeem. Het gebruikt ook geen openssl, maar libressl. Als laatste heeft het team van Void Linux zelf een package manager geschreven (xbps). Dit is de review van mijn installatie op mijn Skikk gaming laptop.
Om te beginnen is Void geen distributie voor beginners. Standaard komt Void met enkel de repo voor vrije software in 64 bit. Er is 32 bit support, maar dit moet achteraf worden geactiveerd. Er zijn repo’s voor niet-vrije software, ook die moeten achteraf worden geactiveerd. Hier kun je de nvidia drivers vinden. Op de downloadpagina kun je 2 varianten vinden: een basic variant met enkel een command line en een versie met XFCE. Ik heb de XFCE variant geïnstalleerd. Het ziet er niet bijzonder uit, maar is uitstekend te navigeren.
Software installeren doe je in deze distro via de terminal. Je hebt hier 2 opties: xbps en flatpak, al moet je dit eerst via xbps installeren. Waar sommige distro’s de niet-vrije drivers voor je installeren, moet je dit in deze distro zelf doen. Ook support voor niet-vrije software moet je zelf activeren. Hier kwam ik achter toen ik Steam samen met de Nvidia drivers wilde installeren. Ook Steam staat in de niet-vrije repo.
Na installatie van de niet-vrije drivers kwam Steam met een melding dat de 32 bit libraries niet gevonden konden worden. Na het installeren van de 32 bit librabies en een reboot, kwam Steam nog steeds met dezelfde melding, zelfs na herinstallatie van Steam en nog een reboot. Hierna heb ik het systeem teruggerold naar de NV drivers, waarna Steam nog steeds met deze melding kwam. Ik ben daarna over gegaan naar games die in de repo’s te vinden waren. Ik heb Endless Sky geïnstalleerd maar ook dit spel was niet speelbaar. Om advocaat van de duivel te spelen, mijn systeem maakt gebruik van een hybrid Intel/Nvidia oplossing. Dit systeem heeft zowel Intel als Nvidia graphics.
Het systeem komt standaard met Firefox. De e-mail en office applicaties moet je zelf installeren.
De installatie van het systeem is redelijk straight forward, wanneer je een systeem zelf kan partitioneren. Het systeem partitioneert namelijk niet automatisch. De ondersteunde filesystems zijn: btrfs, ext2, ext3, ext4 en f2fs.
Of ik het systeem zou aanraden hangt af van de situatie en ervaring. Ubuntu zou ik iedereen aanraden, ongeacht wat je met het systeem wil. Void Linux is een OS dat ik aanraad voor een ervaren gebruiker. Beginners kunnen beter een andere distro kiezen. Gezien mijn ervaring met gaming op dit systeem, zou ik het niet aanraden voor games. Gezien mijn hybrid setup kan het zomaar zijn dat een systeem met een enkele grafische kaart wel kan gamen. Dus mocht je een ervaren gebruiker zijn die een systeem voor algemeen kantoorgebruik nodig heeft, geef dan deze distro een kans!
Filed under: Geen categorie - @ 28 juli 2023 09:30