Nintendo Switch Oled review
De Nintendo Switch is verkrijgbaar vanaf maart 2017. Het is de opvolger van de Nintendo Wii U. Dit is mijn review van deze console!
Prestaties
Gezien de hardware van de Switch, een Nvidia Tegra CPU/GPU met de Arm architectuur, is deze console niet zo krachtig als zijn Xbox en Playstation tegenhangers. Maar dat is voor het aanbod aan games op de Switch ook niet nodig! Deze console is namelijk ontworpen met mobiliteit als uitgangspunt. De Arm architectuur wordt namelijk gebruikt in telefoons, tablets en Chromebooks. Zelfs de M processors van Apple zijn op deze techniek gebaseerd! De Raspberry Pi mag uit deze lijst natuurlijk ook niet ontbreken… Dit zijn allemaal apparaten die zo efficient mogelijk met stroom en processorkracht om moeten gaan.
Nintendo heeft een custom Tegra chip gebaseerd op de X1 ontworpen. De gpu van deze chip is uitgerust met 256 cores. Het maximale verbruik van deze chip is slechts 15 watt! Uiteindelijk verbruikt de hele Switch wanneer deze op het dock is aangesloten 6 watt. In handheld mosdus verbruikt de Switch 4 watt. De chip in de Nintendo Switch Oled is iets nieuwer dan de chip in de eerdere modellen, daardoor is deze ook iets krachtiger. Het 2017 model heeft een bandbreedte van 26,6GB/s en haalt een score van 1024 GFLOPS. De processor in het OLED model heeft een bandbreedte van 34,1GB/s en haalt een score van 1298 GFLOPS. FLOPS staat voor Floating Point Operations Per Second. Een enkele GFLOP is 1 miljard Floating Point Operaties per seconde. De Switch Oled kan dus maximaal 1298 miljard Floating Point Operaties per seconde uitvoeren. Een Nintendo Switch heeft maximaal 4GB aan werkgeheugen.
Bij deze een link naar de definitie van een Floating Point Number. Bron specificaties Switch: Nintendo wikipedia
Bij games die op meerdere platformen draaien is over het algemeen redelijk wat optimalisatie nodig. Zo ziet Doom Eternal er een stuk minder goed uit op de Switch in vergelijking met PC of een van de concurerende consoles. Hier kun je een vergelijking vinden. Bij de exclusives zie je dit uiteraard niet, deze zijn voleldig ontworpen met de Switch als uitgangspunt. Zelda, Mario, Fire Emblem etc zijn hier voorbeelden van.
De Switch komt met 64GB aan interne opslag en kan een externe SD kaart aan tot 2TB!
Aanbod aan games
Op dit moment staan er 4100 games in de winkel, waar van 500 gratis. Gratis games lopen uiteen van indie naar immens populaire FPS games zoals Fortnite, op dit moment de meest populaire gratis game. De store kan soms wat traag aanvoelen, vooral wanneer je probeert om veel games door te bladeren.
Met Nintendo Switch online kun je, zoals de naam zegt, online spelen. Ook krijg je met het standaard abonnement toegang tot NES, SNES en GameBoy games. Enkele exclusives, zoals Tetris 99 of F-Zero 99, zijn enkel te spelen met een online abonnement. Met de uitbreidingspas krijg je ook toegang tot Nintendo 64 en Sega Genesis games.
Gebruik
De Nintendo Switch is makkelijk in omgang! Het koppelen van de controllers is te doen door de linker en rechter bumper in te drukken. De controllers ondersteunen motion-aim en voor sommige games kan de ene joy-con gebruikt worden als controller voor speler 1 en de andere joy-con als controller voor speler 2! Er is een optie om een pro-controller aan te sluiten via een draadloze verbinding of via een bekabelde USB-C verbinding. Dat laatste kan helpen met latency tijdens shooters.
Op zich ligt de Switch lekker in je hand, alleen hadden de joy-cons iets meer ergonomisch mogen zijn. Mijn favoriete controller is de pro-controller. De mijne komt van de Action, was rond de 15 euro en tot nu toe heb ik er niks over te klagen!
Zet je de Switch aan voordat je de TV aan zet, terwijl de Switch gedockt is? Dan gaat de TV bij de meeste moderne modellen ook meteen aan!
Het oordeel
Gezien mijn laatste Nindendo console een Nintendo DS was, heb ik weinig vergelijkingsmateriaal. Wel maakt de Switch, en de recente introductie van de Steam Deck, mij erg benieuwd naar de toekomst van handheld gaming!
Mijn ervaringen met de Switch zijn zeer positief. Het is lekker om op de TV te kunnen gamen, en wanneer mijn vrouw een programma wilt kijken, ik de Switch kan undocken en verder kan waar ik gebleven was. Het aanbod aan games is goed genoeg om mij voorlopig bezig te houden. De games draaien goed, zelfs de games die eigenlijk op krachtigere platformen “horen” te draaien. Het scherm is mooi en de batterijduur is goed genoeg om een avond mee door te kunnen. Het stroomverbruik is zo belachelijk laag dat het niet eens in de buurt komt van wat een laptop verbruikt, laat staan een “volwaardige” console. Dit is op zijn beurt beter voor de bankrekening en minder slecht voor het klimaat!
Zou ik een opvolger kopen?
Dit ligt er aan! Is het een model waarvan de processor/gpu vrijwel geeb upgrade krijgt? Dan niet. Wordt er echter een Switch 2 aangekondigd met technieken als DLSS en Ray Tracing en een sterkere processor/gpu? Dan zou ik hem zeker willen upgraden!
Filed under: Geen categorie - @ 17 november 2023 20:41